Въпрос:
- Рокът синоним ли е на бунт?
Отговор:
- Не. Никога не е бил. Рокът винаги е за пари - той е професия. "Лед Цепелин", "Пърпъл", "Моторхед" - само за финикийски знаци, никаква политика. Истинският бунт го вдигат пънкарите - като "Секс Пистълс" с Джони Ротън. При тях наистина не става въпрос за това да се печелят пари, а да се демонстрира несъгласие.
Рокаджиите никога не са били наистина революционери. В ранните си години рокът беше просто музика, но без заявка за социални послания - от "Бийтълс" през всичките години до края на 70-те. Може би чак с "Ю Ту", Боно и Стинг нещата се промениха. През последните 5-10 обаче сред рокаджиите стана мода да казват "спасете планетата". Всичко започна с Live Aid на Боб Гелдоф - но това по-скоро бяха призиви за хуманна помощ. Малко е банално да се смята, че рокът е бунт.
* * * * *
Прочетох интервюто в събота, и нещо в този отговор силно ме подразни. Опитах се да обсъдя въпроса с неколцина приятели, но повечето отсичаха "Ми к`во, така си е". Да не говорим, че някои отидоха по-далеч, като твърдяха, че и при Ю Ту и Боно нещата са "малко позьорски"...
Докато чаках да излезе интервюто в електронен вариант (уви, така и не го открих, и се наложи да го препиша от добрия стар хартиен носител ), темата се спря да ме човърка...
Простичко въпросче. Съгласни ли сте с изказаното от господин Лоутън, ако да - защо, ако не - пак защо.
Обичам да чета дългите и обогатителни анализи на драгите съфорумци, и се надявам да уважите питането ми.
Edited by Karolina, 05 февруари 2014 - 20:04 .