За целта ще използвам мнението, което писах към съфорумника Mo6no, докато темата бе изтрита.
За щастие новият форум има възможност да запазва текста в подобни случаи.
Нещата, които ми харесват са Белослава, Тодор Колев, Norah Jonesи на други изпълнители по 1-2 песни. Според мен новият албум на Beatie Boys е Jazz\Funk и ми хареса доста.
Туй не е джаз! Туй е поп.
В основата си джазът е инструментална музика. Корените й са в блуса, а основното изразно средство е импровизацията. Музика почти без ограничителни рамки, за разлика от всички други жанрове. Затова много често на неподготвените слушатели джазът им звучи като някакъв безсмислен и изнервящ хаос от тонове, мелодични линии и ритми. Но той съвсем не е това.
Смисълът и чарът на джаза са точно в свободата и непредвидимостта на инструменталното изразяване. Много често една джаз формация не знае какво точно ще свири, излизайки на сцената. Но синхронът е пълен и всичко е под изключителен контрол, най-често на ръководителя на бенда.
Джазът е пра-родител на някой от подстиловете в рока и метъла. Като да речем на класическия прогресив. Доста от първите рок н рол изпълнители са били джазмени в разни буги-вуги бендове преди да захванат с рокя. От джаза е почерпила и любимата ти електронна музика.
Ти спомена, че харесваш електронна музика, затова ще си позволя да ти препоръчам един джазмен, който освен че е един от най-великите музиканти, които са стъпвали някога по земята, има голямо отношение към възникването и развитието на електронния жанр. Човекът се казва Herbie Hancock.
Чети, търси, слушай внимателно. Дано ти хареса!
А Вие? Като как чувствате Джаzz-я, драги ми смехурковци!? А Фюжъна, фънка, смуута, суинга, боса новата, ейсида и прочие? Тези стилове органична част от жанра "джаз" ли са...или просто последствия от съвокуплението му с други стилове и жанрове?
Кои са личностите , с които персонализирате вашата лична любов към бъркотията? А инструментите, с които е забъркана..., чий звук ви най-разтапя!?