incarnate, on 23 януари 2014 - 14:49 , said:
Да добавя констатацията (за n-ти път) че всяка тема във форума се превръща в тема за прогресив. И още нещо: добре, че е Marillion, който се появява от време на време да хвърли една лопата въглища, за да върви трена напред.
Защото, за съжаление, все по-рядко се получават тези симпатични говорилни.
...a всяка тема за прогресив незименно става забавна говорилня
marillion, on 23 януари 2014 - 19:22 , said:
Останалите слушат музика с калкулатори в ръка и изкуствено сърце в гърди. Тези люде периодично и за разнообразие, измислят нови математически формули, като наричат с разни имена всевъзможни "реплики" на оригинала.
ама как обичам такива обобщаващи клишета
в много подобни спорове съм се опитвал да кажа че музиката не е спортно състезание и меренето (на каквото има) между различни групи и изпъпнители е напълно лишено от смисъл. Тази банда докосва (изкуственото, хаха) ми сърце, харесвам я, друга банда докосва сърцето на друг човек. Толкоз.
Но ако все пак трябва да правим аналогии (не искам да ползвам думата "сравнение") между Yes и Dream Theater (ей така примерно), то двете банди са напълно съпоставими.
Ще се съглася напълно с критериите, изброени от Violator. Усложнен формат на композицията, класическа постановка, виртуозност - има ги и при двете банди. Това ще го потвърди всеки, направил си труда да чуе двете банди, дори да не ги понася по една или друга причина. Виртуозни китаристи, клавиристи, китаристи, барабанисти с интересни аранжименти в рамките на звученето на групата. Що се отнася до вокалистите тях няма да ги съпоставям, не за друго, а защото твърде много хора мразят Лабри, а съм чувал и отрицателни мнения за гласа на Джон Андерсън (въпреки че сега не е в групата, той е емблема на Yes и най-дългогодишен вокалист на бандата). Основните разлика между DT и Yes са две.
Първо - Yes са създадени и са постигнали големи успехи, много преди DT. Това не пречи на вторите да започнат от някъде. Съвсем естествено е една нова банда да се влияе от по-стари, както и да използва по нови технологии, които по времето на старите банди не са съществували или тепърва са се развивали.
Второ - разлика в звученето. Така както Yes имат различно звучене от Genesis, така и DT се различават от Yes. Разбира се, като базирани на усложнена форма на рока и развиващи се по едно и също време, Genesis и Yes са по-близки като звучене, отколкото Yes и DT, тъй като музиката на DT е базирана по-скоро на метъла, а не на рока от младините на Yes.
Това според мен показва колко общо имат тези две (несъпоставими според някои хора) групи.
p.s. (след отварянето на отделната тема): според мен спорът беше : що е то прог-метъл и има ли той почва у нас (е, не само у нас де), но заглавието е ок, тъй като DT са сред основните представители на стила, а мнозина ги смятат и за основатели (въпреки че определението прог-метъл се използва и за малко по-стари от тях банди като Queensryche и Psychotic Waltz, както и за Fates Warning, макар че първите няколко албума на FW са далече от прога, според повечето критици)
Edited by Geddy, 23 януари 2014 - 20:57 .