violator, on 22 януари 2014 - 19:49 , said:
Dream Theater могат да скрият шапката на Yes, Genesis и останалите класици в много отношения, включително в най-важното - виртуозност. А от няколкото задължителни компонента за наличие на прогресив в музикалната консистенция, виртуозността е с най-голяма тежест в общото.
По-горе билото, майсторе...
Дай да не казваме "хоп" преди да скочим, предлагам аз! Ако класическите прогресив рок групи от така наречената "Света Троица", могат да бъдат сравнени по критерий "виртуозност" с DT, не съм убеден кой кого, така да се каже. За да бъде обаче подобно сравнение коректно, следва да поставим музикантите в еднакви условия, а това няма как да се случи по обективни и субективни причини. Нека да изключим обективните причини свързани с развитието на технологиите, там нещата са повече от ясни. Да опитаме да сравним музикантите от гледна точка на иновативност, техника на свирене и собствен стил. Няма как япончето от DT да си направи "мууг" и да свири Рахманинов на него, щото дедо му Кийт вече го е измислил двадесет и кусур години преди него. Няма как китаристчето на DT да научи на нещо с китара в ръце Хакет, щото онзи е измислил сума техники на свирене и продължава да изумява от сцената. Няма как "думкаджията" Портной да изненада с нещо Колинс, Палмър или Бръфърд и т.н. и т.н...
Впрочем, сега слушам за първи път "Kaleidoscope" на TransAtlantic и не знам какво да си мисля. На първо чете ми звучи повече като самостоятелен албум на Преподобния Морз, но подобно беше и усещането при първото прослушване на предишния албум. Когато обаче си пусна "Разпродаване на Англия на дребно" всякога ми звучи баш като "Разпродаване на Англия на дребно" и като нищо друго...