ШureЯ, on Aug 9 2007, 13:19, said:
АЦ ДЦ в никакъв случай не са олицетворение на термина рок (най-малкото Кралят на рока се казва Елвис а не Ангъс, пък и ДиСи са създадени в началото на 70-те а рокът е мнооого от преди това), те са просто една малка част от, да я наречем, пуристката тенденция в развитието на рока (куплет-привеп-куплет без никакви превземки). В музиката на въпросния Крал на рока, примерно, са вплетени елементи на италианския канцонет и госпъла, едва ли това ни дава право да обявим Елвис за прог, арт, суинг или джаз, това си е рок, дообогатен (или замърсен, за любителите на пуристкия подход с разните му там джвъчки.
Токовете ги дадох за пример произволно като банда, която най-първосигнално се свързва с изричането на думата рок, не говорим тук за поставяне на неговото начало или за чисти и изначални форми на рока, камоли за неговите Крале. Просто като чуя името Dire Straits някак си ми е неконфортно да спомена директно въпросната дума "рок" без да я облека в някаква шарена дрешка.

Което обаче ми е повече от комфортно при АЦслашДЦ.
от кой стереотип, от пуристкия ли? щото ако на една песен на Стрейтс й махнеш дългата синтезаторна интерлюдия и тук-таме подпръцкващия сакс си се получава чист стереотипен блус-базиран (често буги-вуги) рочец.

От рокендролския, аз от пуристки не разбирам.

Подчертах в предния ми пост, че въобще не я обичам тая дума (стереотип) и я използвах само като някакъв вид условно разграничение и натъртване на неконвенционалния подход на групата спрямо масата групи, свирещи рок (забележи не стил, звучене, а подход).
То и на Бийтълс като им сложиш малко повечко (или въобще някакъв) дисторж и става много як норвежки блекметъл...ъъъъ...такова де...траш или поне хеви метъл (виж - Бийталика

). Всеки елемент в музиката си е от значение, ако го нямаше клавира можеше да са блус рочец (между другото има няква истина и тук), ама с него и със сакса ми звучат като друго (както стана ясно не знам точно на какво, Гео подсказва от задните чинове, до тук стигат отчетливо само думичките "кънтри", "суинг" и J. J. Cale

).
о не, Стрейтс никога не са кръстосвали жанрове, те просто бацат орнаменти на рок-канавата си.
както казах, това че нейде е пръцнало саксофонче или се е обадило диджериду не значи че пръдльото е ДЖАЗ!

Мани го тоя джаз. Аз джаз-а дори не го включих в изброените по-горе жанрове. Само басиста им е яко в джаза на концертите дето съм го гледал.

Тук си прав, не кръстосват жанрове (жанрове кръстосват Кълчър Шок), не съм и твърдял подобно нещо, казах, че чувам други жанрове из тяхната музика. Някакви леки закачки и флиртове, но определено има. Ама тва не значи нищо де, аз чувам джаз и в Хиподил, както вече споменах.
Edited by Jimmy Pop, 09 август 2007 - 14:08 .