marillion, on Sep 26 2011, 10:25, said:
Неспазването на закона не дава право на потърпевшия да отговори с друга форма на неспазване на закона...
Това е така. Напълно съм съгласен.
Не това, обаче, е причината, поради която мисля, че подпалването на къщите на цар Киро не е никак хубаво нещо.
Ще го кажа директно и много силно се надявам постът ми да не бъде изтълкуван неправилно. Предвид това, което ще напиша, е твърде възможно нещо подобно да се случи.
Добре...
Подпалването на къщите на цар Киро може би щеше да донесе някаква полза единствено ако съответният беше загинал в пожарите. Т.е. ако го бяха убили. Напълно съм сериозен за това. Не казвам, че непременно смъртта му щеше да реши някаква част от проблемите, но запалването на къщите сега просто му даде един коз в ръцете, ако стигне до съд. За него загубата на имота е нищо. Бълха го ухапала, нали има още не-знам-си-колко палати къде ли не. Възможността да покаже, че хората, които са протестирали срещу него, са алкохолици, наркомани и подобната паплач, е съвсем друга бира. Тази възможност сега му е в ръцете и аз съм сто процента сигурен, че ще се възползва от нея.
Не казвам, обаче, че не одобрявам протестите и шествията. Това е нещо напълно разбираемо. Не казвам, че, йок, време беше, че е много хубаво и тъй нататък. Казвам, че е разбираемо.
Кирил Рашков е човек, прекарал огромна част от последните двайсет и седем години по съдилищата. Човек, чиито съселяни са подавали безкраен брой жалби срещу безчинствата му. Човек, за който цяла България *знае*, че е намесен във всички възможни видове престъпност. Човек, който преди около 11 години заяви директно и в прав текст в национален ефир, че се занимава с производство и търговия на алкохол менте - тогава той и Слави Трифонов много се смяха* - и на никой от "важните" в тази област дори не му хрумна, че това е престъпление.
След някакъв конфликт, за който - признавам - не знам нищо, неговите хора *убиват* тийнейджър пред погледа на баща му и още куп свидетели. В следствие на това умира и още едно момче от проблеми със сърцето. По пътя си убийците блъсват и трима полицаи.
На хората вече им прекипява. И как не, като законът няма да направи абсолютно нищо срещу този човек. Двайсет и седем години по съдилищата за какви ли не престъпления, а той не само че е на свобода, не само, че е добре известно, че далжи хиляди левове данъци и сметки, а и разполага с огромни палати, купища пари, подарява на
внука си скъпи коли и тъй нататък. Това, което хората му направиха, е демонстрация на сила и наглост, на които той просто няма право.
Гневът на хората *тук* все още няма връзка с етноса му, макар че цар Кирил Рашков се води за владетел на българските цигани, наместник на царя на всички цигани и тъй нататък. Има връзка с това, че някакъв престъпник, за когото цяла Европа знае, че е такъв, си развява конете както си иска и законът не прави абсолютно нищо срещу това. Е как в един момент потиснатите да не хванат вилите и мотиките и да не тръгнат срещу него? Ако такъв убие или нарани мой близък, бих му отрязал главата като едното нищо, и това го казвам сериозно. Няма значение българин ли е, циганин ли е или марсианец. Това е един
престъпник, срещу когото законът не работи, затова трябва да се действа незаконно. Толкоз.
Освен че е престъпен бос, се оказва и цигански тартор. И те сега станаха проблемите. Защото за много хора - явно - неговата наглост е проекция на демонстрираната в последните десетилетия наглост от цял един етнос, който живее на гърба на обществото и никой не прави нищо против това. Все пак той е царят им. Защото много хора си припомниха как докато млади български семейства не смеят да имат дори едно дете, защо не могат да си го позволят, циганите раждат по десет и не им пука за никого и нищо, понеже не плащат нито данъци, нито сметки. Сещат се, че контрольорът в автобуса задължително ще се разкрещи на ученика, забравил си по случайност картата за транспорт в къщи, но ще подмине групичката цигани, защото "те нямат пари"**. За неплащането на ток, вода и квототам няма смисъл да се говори. Спомня си за безчинствата на циганите. Малко ли репортажи за група "роми", нахлуващи в *домовете* на хората и взимащи каквото си искат пред очите на собствениците им бяха излъчени? Или пък убийството на професора в "Захарна фабрика". Сещат се, че за циганина законът е врата в полето - ако иска ще мине през нея, ако не, ще я заобиколи. Тук не става дума за расизъм. Много малко българи са расисти по принцип. Расизмът идва, когато обектът му те потиска както му скимне и това му се позволява.***
Кирил Рашков освен всичко друго дръзна и да заплашва в национален ефир с етнически конфликти:
http://www.btv.bg/ne...86131/fpage/0//
Гледайте около четвъртата минута. Какво друго може да означава "Не ме предизвиквайте"?
Защо на този престъпник му се позволява това? Защо властимащите не са направили нищо срещу престъпленията му?
Щом те не правят нищо, кой да го направи?
---
*Аз не го гледах цялото предаване, защото по другата телевизия даваха втория епизод на филма "Мерлин".
**Това съм го виждал повече пъти, отколкото мислех, че е възможно.
***Донякъде това ни е проблемът и с турците, между другото, макар че омразата към тях се възпитава и преподава в училище. Ако ги нямаше неща като новини на турски по националната телевизия, гласуване под строй, идване на десетки автобуси с гласоподаватели от Турция и тъй нататък, омразата към тях щеше да е много по-малко.