Jurisprudent, on Dec 30 2011, 14:39, said:
Научих за сайта сега, от Jimmy Pop, и си направих профил в него. Като цяло ненавиждам социалните мрежи. Имах (имам) профил в ФБ, но от 2 години не го поддържам и е мъртъв. Покрай това станах и мъртъв за много хора, но съм поставил условие, че който иска да контактува с мен, ще го прави по конвенционалните начини (мейл, телефон, почукване на входната врата). От друга страна, специализирани мрежи като last.fm, където поддържам активен профил, и goodreads изглеждат далеч по-смислени интересни. Лошото е, че откак се отказах от ФБ вече нямам желание и нерви да се "грижа" за профили в разни мрежи, дори си забравям паролите и никовете. Преди време имах два блога за разни подобни теми и въпроси, но от много време не пиша по тях. Вероятно и с goodreads ще се случи същото, но поне за момента ми е доста любопитно.
Та онова, което искам да кажа, е, че всяка соц. мрежа носи едни негативи, но не всяка - всички негативи, каквито има ФБ, например.
Благодаря на Jimmy Pop, че ме светна за сайта.
Може да се каже, че гледам на goodreads като на Фейсбук - такъв, какъвто би бил, ако се използваше само по предназначение. Ако Фейсбук не беше свободен и достъпен за всички, а по някакъв мистериозен начин само за тези, които искат и имат какво да споделят, искат и има какво да откриват чрез другите, и въобще използват социалните мрежи с мисъл и интелект, то Фейсбук щеше да е едно наистина страхотно място. Аз съм активен там и се опитвам да игнорирам тотално цялата гняс и простотия, защото има все пак хора, заради които си заслужава да си там (които съм открил там, или които са ми труднодосъпни физически). Написал съм няколко статии (които считам за добри) именно базирани на и подтикнати от мои Фейсбук разговори, под формата на коментари под публикация. Дори и Фейсбук може да бъде полезно място, в зависимост от подхода ни към него. За съжаление, както всичко с масова насоченост, се е превърнал в поредното малоумие и способ за губене на време. Не го защитавам, защото го ненавиждам. Но се възползвам от предимствата му при всяка възможност.
Колкото до goodreads - макар и на подобен принцип, разликите са съществени. Най-малкото тясно специализираната тематика на сайта представлява една естетсвена цедка и отсява много голяма част от плявата. Оттам нивото му се предполага да е поне малко (ако не и много) по-високо от това на ФБ. Освен това естеството му не те задължава да го посещаваш всеки ден или дори всяка седмица. Може примерно след всяка прочетена книга. Или когато се сетиш. Случвало ми се е да не влизам с месеци, без да губя интерес към сайта. Няма досадни приложения като чат, ферми и всякакви глупости на търкалета.
Edited by Jimmy Pop, 30 декември 2011 - 15:10 .