Mekong Delta, on Jul 31 2007, 09:31 AM, said:
Това е тема как един вид изкуство инспирира друго....
Много добре казано, според мен. Точно тези твои думи инспирираха в мен една нова тема, но тъй като според мен тази е подходяща аз няма да откривам нова тема, а ще се инкорпорирам в твоята...
Имам предвид нещо, което със сигурност е дискутирано, но нямам представа дали в този аспект. Говоря за песни, които в сувкупност музика/лирика са Ви повлияли. Говоря за така наречените душевни clicks при допира с които си казваш: Мама му стара, това сякаш е писано за мен...
И така, ето част от моите фаворити формирали преди много години представата ми за света:
1. Script For A Jester's Tear - Marillion
Този текст висеше на стената над леглото ми в тинейджърските ми години. Всъщност Ръкописа беше първият текст на Фиш, който прочетох в превод. Никога няма да забравя този момент.
Най-любим момент в музика/текст от песента:
The fool escaped from paradise will look over his shoulder and cry
Sit and chew on daffodils and struggle to answer why?
As you grow up and leave the playground
Where you kissed your prince and found your frog
Remember the jester that showed you tears, the script for tears
Класика!!
2. The Last Straw - Marillion
Ако Ръкописът беше моето бягство от действителността, то Последната сламка се превърна в първия сблъсък с реалността. Заедно с Инкубус, може би това е най-болезнения текст писан някога от Фиш.
We make futile gestures, act to the cameras
With our made up faces and PR smiles
And when the angel comes down, down to deliver us
We'll find out that after all, we're only men of straw
Толкова правдиво...
3. Blind Curve - Marillion
Повечето фенове на групата считат тази композиция за връх в музикалната кариера на Marillion. Склонен съм да се съглася. Толкова, красиво...
Last night you said I was cold, untouchable
A lonely piece of action from another town
I just want to be free, I'm happy to be lonely
Can't you stay away?
Just leave me alone with my thoughts
Just a runaway, just a runaway
I'm saving myself
Да продължавам ли, или нещо не се получава? Преди време в един друг чужд форум пробвахме тази идея и стана голям купон. Всеки започна да се рови в архива и изнамери неща развълнували го преди много години... Малко носталгия, не е излишна.