Jurisprudent, on Nov 1 2011, 16:30, said:
Мнението на Stahli по-горе ме наведе на мисълта да попитам нещо, така и така сме "вдигнали" темата:
Четящите "Катехизис", любопитно е да кажете какво очаквате, искате да прочете, разберете и т.н. от едно ревю? Как четящите "виждат" едно ревю, което би им харесало, т.е. дали по-подробно, по-описателно, по-сухо и концетрирано в/у конкретния албум, с повече бекграунд информация за групата/стила, повече спиращо се на конкретни песни, т.н. (само давам примери как може едно ревю да поднесе/представи информация за групи и албум)? Наистина би било интересно читателите да кажат принципно какво повече или по-малко се харесва. Може да е полезно.
Ами освен стандартното - добре написано, информативно, представящо личното отношение на ревюиращия и тъй нататък, се сещам за няколко неща. Едното е стегнатият изказ - т.е. намаляването на излишните думи до минимум. В случая не говоря за словесни еквилибристики като тези на violator, да речем - това е доста приятно за четене в общия случай. Говоря за използването на дълги и сложни изрази там, където по-просто изразяване би постигнало абсолютно същия ефект. Това е нещо, което очаквам от абсолютно всички ревюта в уважавани медии, независимо дали става дума за кино, литература, музика или каквототам, затова и го споменавам. Не бих казал, че съм видял съществени проблеми по тази част в сайта.
Второто, обаче, съм го виждал поне веднъж като проблем и тогава се вбесих адски много. Мисля, че си го казах. Много моля ревютата да се пишат от фенове на ревюираната група или поне от хора с положителна нагласа. Поводът за това е ревюто на акустичната изцепка на Helloween, написано от Alatriste, в което през цялото време буквално пулсира омразата към Анди Дерис. В такъв случай обективността е просто невъзможна. Ако през ред смяташ да пишеш как певецът за нищо не ставал, как от седемнайсет години групата нямала никакви идеи, какви са лигави и как певецът за нищо не ставал, по-добре не се захващай. Не и ако този певец е в групата от повече от петнайсет години, нали... Не казвам да се пишат винаги положителни ревюта, но нека критиките да са базирани на музиката, а не на омразата на ревюиращия.