Satyr, on 05 април 2014 - 16:25 , said:
Не, не съм.
Но ето на - вече няма такива, а има атеисти. Т.е. подобните проповеди съвсем не са нещо задължително, неотменимо и основен признак на атеизма.
Атеизмът като идея съществува още от древността. Разпространява се по-масово от 19 век насам с развитието на науката и промишлеността.
Къде съм написала, че проповедите "са нещо задължително, неотменимо и основен признак на атеизма"? Казах само, че го пропагандират и разкриват идеите му.
Satyr, on 05 април 2014 - 16:25 , said:
Да, много често се отъждествяват. В много от случаите - няма значение. Но тук има.
И тогава излиза, че "невярата в Бог е вид вяра". Опровергаващо само себе си твърдение.
Дори да се абстрахираме от това, аз пак бих спорил. Вярата е нещо ирационално. Неподлежащо на логическа проверка. И често противоречащо на логиката. А "да не вярвам" в нещо не е вид вяра. Още повече, когато прилагам рационални и логически доводи в подкрепа на своето невярване.
Да не вярваш в нещо пак може да е вид вяра или да се включва във вярата.
violator, on 05 април 2014 - 16:31 , said:
Колкото до мартениците, те са обект на търговска дейност. А когато една търговска дейност се осъществява на база суеверие, тя е чиста проба измама. А няма форма на измама, която да е безобидна.
Според закона не е измама.
zero_sum, on 05 април 2014 - 17:28 , said:
Винаги може да си направиш мартеница и сам. За мен е по-скоро традиция. Не вярвам, че като си сложа мартеница ще бъда по-здрав.
Изобщо не е нужно и да вярваш. Аз по-горе писах, че мартениците носят настроение след зимата.
Май никой не обърна внимание като писах за рационалния подход - кое е истински вредно и кое - не.
violator, on 05 април 2014 - 16:31 , said:
Той знае, че свръхестествени явления не съществуват.
А защо не знае, че няма свръхестествени явления, а неизучени естесвени? Ама за това наистина трябват топки.
violator, on 05 април 2014 - 17:16 , said:
В този аспект суеверията/религиите имат донякъде полезна функция. Успиват хората.
Това може да се вземе като наченки на рационален подход.