Безсъмнено това наистина е една много интересна тема, за което
Fanatik_Priest заслужава поздравления. Като един от големите любители на всякакви видове "лимитед едишън" и "би-сайд" издания, бих могъл с лекота да напълня темата с безброй примери, но на този етап ще се огранича само до първите три качествени бонус тракове, които ми идват веднага наум.
Първото ми предложение е свързано с най-любимата ми група за всички времена:
Genesis - Twilight Alehouse
Студийния вариант на тази композиция е записан и излиза през 1973, като B-side на сингъла
I Know What I Like, но нейната съдба е наистина твърде интересна. Първите концертни изпълнения на
Twilight Alehouse датират от 1972, като песента много бързо се превръща в "crowd favourite". Въпреки очакванията тя да намери място в албума
Selling England By The Pound това не се случва. Предполага се, че това е така поради липсата на място и тематиката на
Twilight Alehouse, различаваща се коренно от концепцията на шедьовъра на
Genesis. В композицията се разказва за човек подтикнат към алкохолизъм поради самотата в която живее..."just a drink to make me feel like a man again."
Като естествен продължител на първото, идва и второто ми предложение по темата:
Marillion - Going Under
Години след като за първи път чух този албум през 1987, имах щастието да се докосна до CD версията съдържаща този фрагмент от пъзела наречен
Clutching At Straws. Фрагмент останал извън виниловото издание, но заслужаващ дори самостоятелен винил. Дали поради вечните аналогии между ранното творчество на двете групи, но и тук (както и в целия албум, разбира се) по подобие на
Twilight Alehouse темата за алкохолизма е на преден план..."I took to the drink, like something says its maybe."
Третият и последен пример за действително качествена композиция незаслужено останала извън албум е:
Porcupine Tree - Buying New Soul
Само
Steven Wilson е в състояние да измисли оправдание за собственото си решение да остави извън албума
Lightbulb Sun този диамант. Всъщност съкратената версия на композицията излиза в бонус диска към немската тур версия на албума, но в истинския си блясък
Buying New Soul е представена на феновете през 2001 в компилацията
Recordings.
Е, вярно тук алкохол няма, но за сметка на това се случва ето това:
"I woke up and I had a big idea
To buy a new soul at the start of every year
I paid up and it cost me pretty dear
Here's a hymn to those that disappear"